Top

Ondanks dat wij onze prima wekenlang kunnen vermaken aan een bedje aan het strand of zwembad, wordt het tijd voor een nieuwe activiteit. Zoals ik eerder beschreef hebben we voor onze bruiloft verschillende cadeaus gehad waaronder het huren van een scooter. Nu we dat onder de knie hebben, ik bedoel Jeroen, boekten we een uitje van een heel ander kaliber. Een kookcursus, vegan wel te verstaan. Op naar Sidemen waar we onze kookskills op de proef worden gesteld bij de Anandinii Organic Garden & Kitchen.

Veganistische kookcursus
De afgelopen jaren hebben we behoorlijk wat landen mogen bezoeken, met begin dit jaar zelfs een trip naar India waar de geuren van verschillende kruiden nog net die boventoon voeren. Toch hebben we ons nog nooit ingeschreven voor een kookcursus. Op de een of andere manier klonk dat toch minder aantrekkelijk dan aanschuiven in een restaurant en het eten geserveerd krijgen wat iemand voor ons heeft klaargemaakt. Begrijp me niet verkeerd, ik vind koken steeds leuker worden, maar Aziatisch koken zit nog niet in m’n aderen, wel in m’n maag. Voor alles een eerste keer en omdat ik al meer dan 4 jaar geen vlees of vis meer eet, kozen we voor de veganistische cursus.

Sidemen
Misschien herinner je je nog het verhaal waarbij ik in Maleisië kip moest snijden en niet 1, maar 2 keer bijna van m’n stokje ging. Je kent het verhaal niet? Misschien maar beter ook, voor mij in ieder geval, want ongemakkelijk was het zeker. In ieder geval zou dat dit keer niet gebeuren, want kip stond niet op het menu. Vanuit Canggu is het een halve wereldreis om in Sidemen te komen. 60 kilometer duurt normaal zo’n 35 minuten, op de snelweg. In Bali niet, er zijn überhaupt geen snelwegen waar je 120 mag rijden. (Oh wacht, in Nederland natuurlijk ook niet) Daarnaast laat het verkeer het ook niet toe om je snelheid boven de 70 te laten uitstijgen. Dus hobbelden we rustig twee uur lang richting Sidemen.

Grab
Side note: als we ons van tevoren iets meer hadden verdiept in dit dorpje waren we erachter gekomen dat we hier beter hadden kunnen overnachten. Want heen met de Grab is geen probleem, kost overigens zo’n €30 vanaf Canggu, maar terug is een ander verhaal. In Sidemen zijn de grote taxibedrijven zoals Grab en GoJek verboden. Dus om niet voor verrassingen te komen te staan, kun je beter je terugweg ook maar alvast regelen. Gelukkig zijn de mensen ontzettend vriendelijk en heb je binnen 5 minuten een ritje naar huis geregeld. Nadat we dit hadden geregeld en nog genoeg tijd hadden voor de les begon, besloten we te lunchen bij D’Padi restaurant. Een prachtig lokaal restaurant uitkijkend op groene rijstvelden.

Hun unanieme antwoord: babi guling. Geen exotische vegan curry of tempeh maaltijd, maar…

Rondleiding door de tuin
We hadden geluk, of misschien pech, want we waren de enige die zich die middag voor de kookcursus hadden ingeschreven. Dat betekende alle aandacht naar ons en dus zou het snel duidelijk worden dat we nog wel een lesje of twee snijtechnieken kunnen gebruiken. Maar voor het zover was, kregen we eerst van Linda een rondleiding door de tuin waar we verse groenten en fruit plukten voor de kook ingrediënten. De nodige foto’s werden gemaakt, met uiteraard een ‘caping’ op ons hoofd, tegen de zon. En dat was nodig! Na een half uurtje plukken, gutste het zweet over ons lichaam en was een koud handdoekje meer dan welkom. Ik was klaar om te eten en even vergeten dat we zelf aan de bak moesten. En dus begon het hakwerk van verschillende groenten en kruiden. We waren maar wat blij met de hulp die we kregen, want er stond een drie gangen menu op de planning.

Vind meer informatie in het bijhorende artikel: Staying with a local family on Bali

 

Dadar gulung
We begonnen met het bereiden van sambal en boemboe Bali, de basis van vele gerechten. Met behulp van oud Balinees kookgerei werden na een uurtje of twee onze inspanningen beloond met een feestmaal voor een heel weeshuis. Een soep met papaja en tofu, rijst met gefrituurde groenten en tofu gestoomd in bananenbladeren genoten we van het prachtige uitzicht op Mount Agung. Uiteraard mocht het toetje niet ontbreken en was dit het enige moment dat wij konden laten zien wat Nederlanders kunnen: pannenkoeken bakken. Deze ‘Dadar gulung’ groene pandanflensjes zijn gevuld met geraspte kokos en rietsuiker. Een perfecte afsluiter van onze kookkunsten. Goed om te weten; het eten wordt niet weggegooid, maar verdeeld onder alle medewerkers die in de keuken en op het land werken. Moe, verhit, maar voldaan begon onze lange, dit keer, drie uur durende terugreis vanuit het rustige Sidemen naar het levendige en drukke Canggu.

Speenvarken
Het was een mooi kijkje in de Balinese keuken. We hebben wat mogen leren over verschillende Indonesische kook technieken en geproefd hoe lekker de veganistische keuken is. Natuurlijk maken kruiden en in dit geval de sambal en boemboe het tot een hoogtepunt. Anandinii is gelegen op een prachtige locatie in het rustgevende Sidemen waar we graag nog wat meer tijden hadden gespendeerd. Ik raad het af om deze reis vanuit Canggu voor een dagje te maken, omdat je langer de binnenkant van de auto ziet, dan dat je daadwerkelijk iets doet. Daarnaast heeft Sidemen denk ik nog veel meer moois te bieden, maar deze kookcursus was voor ons een mooi begin. Ook geeft het weer wat inspiratie voor thuis en hoeft veganistische koken helemaal niet zo moeilijk te zijn. Om nog even met een dooddoener te eindigen. We vroegen onze chef-koks, laten we eerlijk wezen wij waren duidelijk de souschefs, wat hun favoriete maaltijd was. Hun unanieme antwoord: babi guling. Geen exotische vegan curry of tempeh maaltijd, maar… juist, aan het spit geroosterd speenvarken!

Dadar gulung

Anandinii Organic Garden & Kitchen

Reacties:

  • Loretta Shelton

    13 september 2018

    Lorem ipsum dolor sit amet, usu ut perfecto postulant deterruisset, libris causae volutpat at est, ius id modus laoreet urbanitas. Mel ei delenit dolores.

    reply...
    • Myra Hunt

      13 september 2018

      Te natum nihil propriae pro. Et mei modus sanctus mnesarchum. Affert nominavi atomorum mea ut, has agam iisque impedit ut, omittam.

      reply...
  • Jimmy Roy

    13 september 2018

    Ad causae vocibus nam, sit doming senserit pericula ut. Eum sanctus labores te.

    reply...

Laat een reactie achter